За Създатели

 
За да направиш проекта си наистина невероятен, трябва да инвестираш необходимите време и усилия. Успехът ти може да бъде гарантиран само и единствно, ако си напълно отдаден и достатъчно мотивиран. Освен това трябва имаш ясно изградена представа и идея, как точно ще създадеш, популяризираш и реализираш своя проект.
 
Това ръководство има за цел да ти помогне с някои основни насоки през етапите на създаването на твоя проект.
 
Всеки проект започва с идея, с която всички потенциални дарители, партньори и добровлци, биха могли да се асоциират. Тя трябва да бъде ясна, конкретна и много добре формулирана. Когато решаваш да създадеш проект в платформата, имай предвид изискванията поместени в нашите „Правила” и „Условия за ползване”. Предполагаме, че вече имаш избрана цел на своя бъдещ проект. Ако обаче все още се колебаеш, добре е да знаеш, че един успешно реализиран проект поражда в хората участвали в него чувство за собственост. То ще бъде още по-силно, ако резултата от проекта може да бъде видян или дори докоснат.
 
Какво е "Проект"?
Проектите са генерирани от потребители на сайта, чиято цел е да направят живота на хората по-добър, стимулирайки сътрудничеството между тях в името на една добра идея. Всеки потребител може да публикува проект и да потърси подкрепа за реализацията му. За да се реализира успешно един проект, той трябва да бъде финансиран на 100% в рамките на определения от създателя му период. Ако за същия период проекта не успее да събере необходимите средства, се счита за неуспешен и всички хора дарили средства ги получават обратно.
 
Как се създава Проект?
Натисни бутона „Добави проект” и ще се отвори страницата, в която ще създадеш твоя проект. Тя изглежда по следния начин:
Тук имаш възможност да попълниш основните данни за своя проект като Област, Населено място, Име на проекта, Кратко описание, Финансова Цел, Период на финансиране, Категория. Всичко това ще се показва, както в проекта, така и в картата на проекта.
 
   
    
Какво е карта на проекта?
Това е визуализирането на твоя проект в началната страница на сайта, както и при търсене. Всяка карта изглежда така и съдържа следната информация :
•    Снимка

•    Категория

•    Локация

•    Име на проекта

•    Кратко описание

•    Набрани средства

•    Необходими средства

•    Оставащи дни до изтичане на проекта

•    Участници в проекта
 
  
 
 
 
 
Визуално оформление:
За да бъдат по-интересни и достъпни проектите, които се публикуват в сайта са оформени в подходящ графичен вид. Даваме ти възможност да персонализираш проекта си и да го направиш различен и уникален. Избери какво ще е началото му - снимка или видео клип. Основната снимка или видео клип ще бъде първото, което всеки един посетител на сайта ще види, отваряйки твоя проект. Опита показва, че проектите използващи видео клип, са по-успешни успявайки да достигнат по-лесно до аудиторията. Независимо дали използваш снимка или видео, не забравяй, че те трябва да са максимално информативни и въздействащи. 
 
Основен видео клип:
Благодарение на аудио-визуалните изразни средства, които използва видео записът,  хората могат да разберат много по-ясно и лесно целта и мотивите на проекта. За да направиш наистина въздействащ видео клип е нужно да следваш няколко основни правила, с които ще те запознаем в раздела ни "За Супер Проект".
 
Основна снимка:
Ако си решил да използваш снимка, за да представиш проекта си, ето някои съвети. Най-важното е основната снимка на проекта ти да бъде едновременно въздействаща и информативна. Подбери я така, че да привлече вниманието на аудиторията. Избери я, така че която да отразява темата на проекта и да пресъздава желаното от теб настроение. Всички графични материали трябва да са с достатъчно добро качество, така че да могат да представят подобаващо твоята идея. 
 
  

    
Описание на проекта:
Основно описание на проекта е всичко онова, което има за цел да спечели симпатиите на хората и да ги накара да се включат в него. Съдържанието трябва да бъде не само достъпно и информативно, но и емоционално. То трябва да отразява твоето желание и мотивация  като ги предаде на хората.
Това най-общо са отговорите на въпросите:
Каква е идеята на проекта?
Какви са целите ти?
Какво те мотивира да създадеш проекта?
Как ще го реализираш?
Какъв резултат очакваш?

За наградите:
Наградите са средството, с което можеш да изразиш благодареността си към всички хора, които са участвали в проекта и са допринесли за реализацията му. Наградите се избират и предоставят на дарителите по даден проект от неговия създател.
 
Важни ли са наградите?
Да, те са съществена част от всеки един проект! В много отношения те биха били най-големия стимул за твоите бъдещи дарители.  Освен това правилният им избор би изиграл голяма роля по отношение на размера на всяко дарение, което човек е склонен да направи към твоя проект. 
 
Избор на награди:
Довери се на себе си и бъди креативен. Като създател ти познаваш най-добре проекта си и хората, които биха се заинтересували от него. Предложи награди, която ти самия би искал. Подбери ги, така че да бъдат тематично свързани с проекта. Опитай се да ги опишеш възможно най-кратко, точно и ясно.
 
Когато дефинираш наградите си, посочи минималната сума на дарение, при която твоят дарител би получил съответната награда. При определянето на сумата за наградите, не забравяй да калкулираш тяхната себестойност, евентуални разходи по доставката (ако ще изпращаш награди извън населеното място на проекта) и другите съпътстващи разходи. 
 
Определи конкретния брой награди от съответния вид, които ще раздадеш. Техния краен брой ще действа мотивиращо за хората.
Когато избираш награди е добре те да са с различна себестойност (да се получават при различна стойност на направеното дарение). Започни с нещо символично при минималната сума за дарение (понякога едно благодарствено писмо или грамота, върши чудеса) и с нарастване на даренията подбери по-големи награди. Така твоите дарители ще имат стимула да дарят по-голяма сума, водени от желанието за по-голямата и примамлива награда. 
 
При описанието на всяка отделна награда, трябва да попълниш датата на очакваната доставка. Избери датата, такава че да е в реално постижим срок. Всички знаем колко е трудно да се предвиди всичко в един толкова ранен етап, но нашия съвет е, опитай се да поставяш реално изпълними срокове. 
 
Получаване на награди:
Наградите по определен проект ще се предоставят само и единствено, когато кампанията по набиране на средства завърши успешно. Ако все пак твоя проект не събере необходимото финансиране, награди не следва да бъдат раздадени.
При положение, че твоят проект е успешен и имаш заявени награди  твое задължение е да изпратиш съобщение на своите дарители и да уточниш с тях как точно те ще си получат наградите, ако са заявили такива. Това можеш да направиш от „Мои проекти” в твоя потребителски профил, от където можеш да им изпратиш съобщение (персонално или по вида на заявената награда).
Всички знаем, че понякога възнизникват трудности, които могат да те забавят и да нарушат очакваните срокове на доставка. Въпреки това обаче, твое задължение е да уведомиш своите дарители за причините за забавяне на всяка една награда.  
 
ВАЖНО: По силата на законодателството на Р. България, ЮЛНЦ "Нова Варна", не може да се ангажира с предоставянето на лични данни за свои потребители на трети лица.
 
 
Добавяне на документи:
За да бъде твоя проект максимално прозрачен и ясен, ние ти предоставяме възможността да добавиш документи. Можеш да прикачиш 3 файла, които посетителите могат да изтеглят от страницата на проекта. Всички очакват от теб да споделиш всички необходими и налични оферти, договори и разрешителни, свързани с реализацията на твоя проект. Ако искаш да прикачиш повече файлове, можеш да се свържеш с нас.

 
Бюджет на проекта:
Всеки един проект има своя бюджетна цел. Това е сумата, която е необходима за неговото осъществяване и реализация. Платформата ти предоставя възможността да защитиш избраната от теб сума, като предоставиш на дарителите си подробен отчет за това как ще се изхарчат дарените от тях суми. 

Tramplin.bg дава възможност на всеки Създател на проект, да определи общо възнаграждение за себе си и екипа си. Размера на възнаграждението се определя от Създателя на проекта, но не може да надхвърля 100 лв. за всеки отделен проект и не зависи от броя на участниците в екипа. Размера на възнаграждението трябва да бъде надлежно упоменато в бюджета на конкретния проект. Възнаграждението следва да бъде изплатенo, само и единствено, ако проекта бъде успешно финализиран в рамките на определения за това период (финансиран 100% или повече, с дарения усвоени през платежните инструменти на www.tramplin.bg). При неуспешно финансирани проекти, възнаграждения не се изплащат. 

 
ВАЖНО: За някои специфични проекти ЮЛНЦ "Нова Варна" си запазва правото да наложи допълнителни проектни такси, чиято цел е да гарантира на хората, дарили средства, коректното изпълнение и реализация на проекта. Ако това се налага за твоя конкретен проект, ние ще се свържем с теб. 
 
Пример:
 
 
  
   
   
   
   
   
  

Представи екипа си:

Ние знаем, че за да имаш шанс да спечелиш доверието на аудиторията си, тя трябва да те познава. Човек винаги е предпазлив към непознати, за това ти даваме възможност да представиш себе си и екипа си. Опита показва, че преди да се включат в един проект хората ще искат да разберат максимално много за неговите създател и екип. Освен това шансовете за успех на един добре представен екип нарастват многократно. 
 
Съветваме те да представиш подробно всеки един от вас и ролята му в проекта. Съществени моменти в представянето на всеки един от вас биха могли да бъдат:
•    Име
•    Снимка
•    Позиция в проекта
•    Квалификация (пояснява способността на лицето да се справя с проблемите свързани с позицията му в проекта)
•    Координати за връзка 
 
ВАЖНО: Попълвайки полето екип, всеки един създател на проекта предоставя доброволно данни, в това число и лична информация за себе си и всеки един от участниците на своя екип на всеки посетител в сайта. Като при това освобождава екипа на ЮЛНЦ "Нова Варна" от отговорност по смисълна на Закона за Защита на Личните Данни на Р. България.
  
  
Често задавани въпроси:

Всеки един нов проект поражда въпроси в аудиторията, независимо колко добре е описан и представен. За това ти предоставяме възможност да отговориш предварително на въпросите, които хората биха ти задали.
Опитай се да зададеш въпросите, които биха вълнували теб самия, ако някой ти представи подобен проект. След това се опитай да им отговориш възможно най-ясно и конкретно. Съветваме те да не подценяваш тази стъпка от проекта, защото отговарянето на един и същ въпрос в последствие, би било доста неприятно.
  
 
Изпрати за одобрение:
Всички проекти преминават през подробен преглед и вътрешен процес на одобрение споед правилата на платформата. Съветваме те преди да предоставиш проекта си за одобрение, прегледай го още веднъж и се увери, че всичко е попълнено правилно. (Не забравяй да попълниш адреса и да го отбележиш на картата на Google Maps). След като всичко е готово, можеш да го изпратиш за одобрение. 
 
Периода за одобрение обикновено не превишава 5 работни дни и зависи от сложността на конкретния проект. При необходимост, специалист от екипа на ЮЛНЦ "Нова Варна", ще се свърже с теб, за да уточните подробностите.
       
    

Ако в процеса на попълване на формата възникнат трудности или въпроси, не се колебай да ни потърсиш. Опиши въпросите си подробно и ни ги изпрати или се обади на посочените телефони. Нашите специалисти ще ти помогнат и ще те консултират.   
  
Екипът на Трамплин БГ ти пожелава приятна работа!